Автор Тема: Електронен терморегулатор  (Прочетена 6563 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vlado

  • Ракетомоделист
  • Експериментатор
  • *****
  • Публикации: 68
За приготвянето на ракетно гориво често се налага да се използва ел.котлон или друг нагревателен прибор(ютия, печка). Проблема е, че освен в Ютията или фурната в тези ел. прибори по принцип няма вграден регулатор на температурата а и вградения работи с биметална пластина и дава 10% толеранс в подържаната температура. За съжаление този толеранс е много голям и неподходящ за напите цели поради което се налага да се разработи нов електронен терморегулатор. На пазара(по магазините за ел.компоненти) се предлагат готови решения като набори, модули или завършени с кутия за съжаление в тези устройства обхвата на регулиране е малък има терморегулатори за до 20градуса(стайна температура) за инкубатор до 42 градуса, български в кутия до 100C мах и най високотемпературните които се продават готови в кутия на добри кит са до 130C. Тези ограничения идват от датчика който използват. А именно полупроводников елемент или термосъпротивление.
 За нашите цели е най подходящо да се използва термодвойка К type до -200С-1350С или термосъпротивление тип Pt100. Обаче поради по-високата цена около 35лв. на термосъпротивлението Pt100 се ориентираме към термодвойката.
  За съжаление готовите терморегулатори с подходящ диапазон до 500C и реализирани с термосъпротивление Pt100 или термодвойка K-type са доста скъпи 76лв и нещо на Conrad.
 Така че изработката на схема с термодвойка остава единствената алтернатива за бюджетен терморегулатор който да върши работа.
 В Conrad може да се намерят термодвойки от К тип за уреди както и за терморегулатори на ниска цена от около 3,56лв.

За това как става схема с термодвойка най-добре е обяснено в един документ на Microchip AN844.pdf обяснено е как да се направи аналоговия интерфейс между термодвойката и микроконтролер и да се получават валидни данни.
 Друга алтернатива е чипа MAX6675ISA предлаган от Comet.bg, обаче в този вариант се изисква наличието на микроконтролер който да чете по сериния канал данните от термодвойката и да ги обработва.
 Остава да се избере дали да се направи аналогов усилвател с компенсация на студения край и с компаратор да се управлява едно реле или да се слага микроконтролер в схемата. В втория случай ще може да се добави и индикация и някакъв допълнителен контрол. базиран на MCUто.


Taзи статия засега е мъниче. за вбъдеще ще бъде разширена и допълнена
« Последна редакция: 03.11.2008, 11:30:22 от vlado »